Forum wsparcia

Mapa zapłonu

XanoSu@gmail.comXanoSu@gmail.com Posty: 2Verified User

Cześć. Jestem nowy w tuningu i chciałbym dowiedzieć się o mapach paliw i czasie zapłonu. Chociaż wiele osób wokół mnie mówi, żeby nie dotykać mapy zapłonu, jeśli nie mam pojęcia, co robię. Chciałbym więc dowiedzieć się więcej i dowiedzieć się, jak działa mapa FTECU. Obecnie prowadzę Suzuki GSXR 600 w 2014 roku. Eksplorowałem FTECU, ale nadal jestem zdezorientowany co do czasu zapłonu i mapy paliwa. Zgodnie z oprogramowaniem w pliku mapowania zapłonu wyższa liczba zostanie pomalowana na czerwono, a niższa liczba zostanie pomalowana na niebiesko. Czytałem również o TDC, top dead center. Chciałbym wiedzieć, czy wyższa liczba oznacza awans? Czy to oznacza, że opóźnia świecę zapłonową? I mapa paliwowa. Czy liczba działa tak samo? Z pozdrowieniami, XanoS

Komentarze

• kento_ftecukento_ftecu Posty: 776Staff User

Wyższa wartość w tabeli zapłonu oznacza, że przyspieszasz zapłon. Sugerowałbym przeprowadzenie a lot badań nad tym, jak czas zapłonu i mapowanie paliwa odnoszą się do silnika spalinowego (w tym zadawanie wielu pytań tunerowi, który ma doświadczenie z naszym oprogramowaniem) przed samodzielną próbą wprowadzenia jakichkolwiek zmian w pliku. To bardzo skomplikowany temat, który mógłby wypełnić książkę.

• XanoSu@gmail.comXanoSu@gmail.com Posty: 2Verified User

Cześć Kento, Dziękujemy za radę. Poszukałem mapowania silnika spalinowego, byłem zdezorientowany, ponieważ w oprogramowaniu FTECU nie ma wskaźnika wskazującego, że jest to kPa lub inny rodzaj wskaźnika; To rozwiało moje zamieszanie. Obecnie wciąż mam problem z wyskakiwaniem decel, po użyciu nieograniczonej mapy z FTECU i zaimportowaniu mapy PC5 do mojego GSXR600 2013. Większość badań pokazuje, że powinienem zwiększyć ilość paliwa wchodzącego w kolumnie decel, aby wyjaśnić pewne niepewne pytanie . Obecna konfiguracja roweru: Po wprowadzeniu na rynek nadwozia wsuwane bez usuwania kota, filtr powietrza DNA, platynowa świeca zapłonowa NGK. Również. Występuje grzechot silnika podczas 5000-6000 RPM z nieograniczoną mapą FTECU. Chciałbym więc poszukać fachowca w tej kwestii, ponieważ z wielu moich badań wynika, że silnik grzechotający w dłuższej perspektywie spowoduje uszkodzenie silnika, dlatego chciałbym naprawić, dalszy wzrost silnika grzechotającego powoduje więcej wibracji, które sprawia, że codzienne dojazdy są niewygodne. Czy mógłbyś doradzić w tej sprawie? Chciałbym się uczyć, ale nie wszystkie badania są dokładne, więc chciałbym wiedzieć, czy moje badania były prawidłowe.

• kento_ftecukento_ftecu Posty: 776Staff User

Istnieje wiele czynników, które mogą doprowadzić do zadziałania przy zamkniętej przepustnicy / zwalnianiu. Jeśli nie usunąłeś katalizatora, sugeruję użycie pliku zapasowego z mapą PCV, ponieważ istnieją ustawienia, które są aktywowane lub dezaktywowane na nieograniczonej mapie, które mogą być niepoprawne dla bieżącej konfiguracji roweru. „Grzechotanie silnika” jest czymś, co lepiej zdiagnozowałby renomowany tuner w twojej okolicy, ponieważ opis ten jest bardzo ogólny. Jeśli uważasz, że jest to ping / pre-zapłon, to jest coś, co powinno być uwzględnione w ustawieniach przez tuner, który może odpowiednio zmienić ustawienia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, aby skomentować.