Forum wsparcia

Quickshifter/Auto Blipper przestał działać.

Od kilku lat mam zamontowaną szybkozłączkę i automatyczny blipper i działa świetnie (o ile wiem, mam ten rower tylko przez jeden taki przypadek). Niedawno wyczerpała się bateria w moim rowerze, jest to inteligentny akumulator litowy baterii, więc nie wiem, czy to naprawdę była przyczyna, ale czas był nienaganny, więc pomyślałem, że poruszę ten temat. W każdym razie pojechałem na przejażdżkę i ani automatyczny blipper, ani szybkozłączka nie działają tak, jak powinny, przy prędkościach około 4 tys. obr./min i więcej, wszystko przestaje działać; Kiedy jest poniżej tych obrotów, wszystko działa w miarę „dobrze”, ale nigdy nie będę zmieniać biegów przy tych obrotach. Czasami udaje mi się uruchomić blipper, ale zdarza się to raz na 15 prób, głównie pracując tylko przy 1-4 tys. obr./min. Tak jak powiedziałem, przy próbie jazdy na bardzo niskich obrotach wydaje się, że się uruchamia. Mam połączenia równoległe i nie wprowadzałem żadnych zmian w konfiguracji, odkąd działała prawidłowo przez lata. Do tej pory, aby rozwiązać problem, próbowałem przenieść miejsce, w którym znajdują się połączenia, ponownie flashując mój ECU tym samym plikiem flash (pełny plik systemowy Gravesa + włączona funkcja QSS. + włączona funkcja Auto Blip.), próbowałem sprawdzić czujnik dwóch przełożeń wtyczki dla ciągłości, nie wiem, czy nie udało mi się uzyskać kontaktu z wtyczkami za pomocą mojego multimetru, ale to tylko otwarta pętla. Mam na myśli to, że będzie próbował zwiększyć obroty podczas zmiany biegu ze sprzęgłem, nie pozwalając, aby obroty się ustabilizowały (co sprawi, że system będzie myślał, że musi dopasować obroty), więc na pewno nie jest to pętla otwarta, prawdopodobnie po prostu nie miałem kontaktu ze sprzęgłem połączenia z moimi sondami multimetru. Tak czy inaczej, mogę sam rozwiązać więcej problemów, ale pomyślałem, że przyjdę tutaj pierwszy, żeby wiedzieć, czego szukać. Nie dotykałem jeszcze ustawień instalacji z chwili, gdy była pierwotnie wykonywana, i działało z tą instalacją... Mam wrażenie, że po prostu się uśpił. Na koniec należy zauważyć, że miejsce, w którym przewód wchodzi do głównego czujnika w łączniku, nie było uszczelnione, czarna tuleja przewodu została wyciągnięta, a dwa wewnętrzne przewody były odsłonięte na mniej więcej milimetr (nie goły przewód, tylko główny czarny przewód tuleja nie znajdowała się już w otworze czujnika?, skończyło się na umieszczeniu wokół niej odrobiny silikonu na wypadek, gdyby woda zdecydowała się znaleźć do niej sposób... nie wiem, lol. Uruchamiając standardową zmianę biegów, upewniłem się również, że wtyczki czujnika zmiany biegów są podłączone nadal jednak nie dotknąłem jeszcze konfiguracji instalacji, 1 tydzień temu wszystko zadziałało.

Komentarze

• thomsondax@gmail.comthomsondax@gmail.com Posty: 6Verified User

Zapomniałem wspomnieć, to jest dla Yamaha 2017 FZ-10. Czuję, że to prawdopodobnie czujnik, ale boli (dla mnie lol) upuszczenie kolejnego $220 na nowy czujnik, co i tak byłoby ryzykowne. Myślę, że da się to wszystko rozebrać i ponownie podłączyć wszystkie połączenia.

• todd@ftecu.comtodd@ftecu.com Posty: 102Staff User

Jeśli uważasz, że może być uszkodzony, możesz go wysłać do testów.

Zaloguj się lub Zarejestruj, aby skomentować.