Awaria QS / Usterka TC
Od kilku lat zmagam się z problemami z włączaniem i wyłączaniem mojego QS. Mam R6 2017 z pełnym pakietem elektroniki wyścigowej FTECU. Na torze zapalą się zarówno kontrolki TCS, jak i silnika i całkowicie stracę QS. Auto Blip nadal działa. Jeśli włączę wyłącznik główny, zresetuje się, aż problem ponownie się pojawi. Z biegiem lat wymieniliśmy czujniki kół, ABS Delete, zmieniliśmy parametry ecu, powtórne flashowanie, wiązkę przewodów itp. Wydawało się, że rozwiązano to całkowicie na początku tego roku aż do ostatniego weekendu. Światła włączały się konsekwentnie po pół okrążenia. Po krótkich eksperymentach zdałem sobie sprawę, że światła zapalą się, a QS zawodzi po wyjściu z zakrętów, gdzie mocno przyspieszam i rzucam wyzwanie kontroli trakcji. Jeśli pójdę łatwiej, nie ma problemu. Najwyraźniej kontrola trakcji powoduje jakąś usterkę. Ponownie wymienimy czujniki kół, ale chcę też wykluczyć problem z oprogramowaniem. Motocykl został dostrojony i ponownie zmapowany w EDR przed minionym weekendem, więc możliwe, że jakiś parametr został zresetowany, co spowodowało ponowne uruchomienie TC. Jakieś pomysły, co może powodować ten problem? Dzięki. Haim
Komentarze
Haim, włączenie TC nie powinno w ogóle tego powodować. Wiem, że nigdy nie miałem tego problemu na moim rowerze i możesz spojrzeć na dane i zobaczyć wszystko, na przykład angażowanie TC. Czy masz dane dotyczące tego roweru? Jeśli tak, czy możesz wysłać mi plik w trakcie realizacji, kiedy to się stanie? Dzięki, Jason A.
Cześć Jason, mam nadzieję, że jesteś dobrze wyleczony z Ridge. Ten problem z QS / TC był walką od dawna. Ostatecznie przerzuciliśmy się na uprząż YEC na zimę i to z jakiegoś powodu zdawało się działać (chociaż wiem, że Eric Dorn dużo z wami o tym rozmawiał, więc być może była tam poprawka ECU, która Nie jestem świadomy). Jak wspomniałem, wydawało się, że jest dobrze, dopóki Eric nie dostroił i nie włączył ponownie mojego ECU w zeszłym tygodniu. Myślę, że może jakiś parametr ECU, który z tobą wypracował, nie został zastosowany podczas ponownego flashowania. Możliwe, że tym razem jest to tak proste, jak zły czujnik koła, ale przez kilka tygodni nie będę miał okazji przetestować tego na rowerze. Nie chcę tracić dwóch dni na testowanie bez alternatywnych pomysłów, więc szukam innych możliwości na wypadek, gdyby to nie rozwiązało problemu. W obecnym stanie, z moich obserwacji wynika, że TC wyzwala usterkę i wyłącza się (lampka TCS i silnika pozostaje zapalona), gdy wyjeżdżam ostro z zakrętu na krawędzi opony (gwałtowne przyspieszenie prosto w górę iw dół lub przy mniejszym kąty pochylenia nie powodują błędu TC, a łatwiejsze przyspieszanie przy wyższych kątach pochylenia nie powoduje błędu TC). Kiedy TC zawiedzie, mój QS przestaje działać. TC resetuje się po wyłączeniu głównego wyłącznika. Niestety moje Solo2 DL z jakiegoś powodu nie czyta danych z mojego ECU (wysłałeś mi protokół 2018 FTECU R6 CAN i wydawało się, że działa, ale teraz po prostu dostaję proste linie), więc to coś innego będę musiał rozwiązać w pewnym momencie. Dzięki. Haim
FYI - Równolegle z opisanymi przeze mnie problemami odkryliśmy, że mój stojan zaczął się psuć (niska moc wyjściowa) i ostatecznie zawiódł. Po wymianie stojana i regulatora napięcia wszystko znów działało poprawnie.