Forum wsparcia

Zrozumienie ActiveTune Trims INGL vs INST

Zazwyczaj w trybie korekcji na żywo ActiveTune wykorzystuje połączenie dwóch metod korekcji, aby uzyskać pożądany stosunek paliwa do powietrza. INST (natychmiastowa korekta) korekta ta jest matematycznym wynikiem znanej masy powietrza i znanego AFR. Zakłada całkowite spalanie iw idealnych warunkach będzie w stanie samodzielnie pracować, aby osiągnąć pożądany cel. Ta metoda korekcji wprowadza bardzo mały błąd, ale nie może przezwyciężyć niewydolności spalania, co prowadzi do nieodebranych wartości docelowych przez długi czas. INGL (korekta integralna) korekcja ta działa względnie powoli, aby przyjąć luz, gdy sama korekta nie jest w stanie trafić w cel. Ta korekta zawsze zmienia się o 1% na okres określony przez mapę opóźnienia AF (ms). Jeśli zmierzony stosunek jest zbyt chudy, wzrośnie o jeden i odwrotnie, jeśli zmierzona wartość jest zbyt bogata, zmniejszy się o jeden. Ponieważ ta korekta nie jest względna w stosunku do obrotów na minutę lub przepustnicy, może wprowadzić błąd, gdy albo szybko się zmienia, a zatem nie zawsze najlepiej jest go używać podczas strojenia dyno. TOT (korekta całkowita) jest to po prostu wynik INST plus INGL przymocowany do całkowitego limitu korekty. Jest to wartość, która jest faktycznie stosowana do bieżącej masy paliwa podczas pracy w trybie korekcji na żywo.

Tagged:

Komentarze

• T.REINDERS@MCHSI.COMT.REINDERS@MCHSI.COM Posty: 3Verified User

Kupiłem standardowy zestaw lampy błyskowej do mojego FZ10 2017 (w trybie nieograniczonym), jest on zasadniczo wyposażony w slip Yoshimura. Dodatkowa moc jest bardzo ceniona, ale myślę o zakupie teraz aktywnego zestawu tuningowego. Moje pytanie brzmi: ile dodatkowej mocy można oczekiwać przy aktywnym oprogramowaniu do strojenia? Jestem pewien, że rower byłby bardziej wydajny, jednak bardziej interesuje mnie wydajność. Jeśli to niewiele dodaje, czy istnieją inne modyfikacje, które poprawiłoby aktywne strojenie (ponad i poza wzrostem wydajności z nowego sprzętu)?

• jason@ftecu.comjason@ftecu.com Posty: 1,071Staff User

Cześć, Zyski wydajności różnią się w zależności od roweru i zależy to od tego, jak blisko jesteś ideału z plikiem podstawowym. Active Tune utrzyma rower w ustawionym zakresie AFR przez całą jazdę. Dzięki temu możesz uzyskać z roweru każdą możliwą wydajność, niezależnie od wysokości i warunków pogodowych. Z tego właśnie powodu korzystają wszyscy nasi zawodowi zawodnicy i zespoły. Dzięki, Jason A.

Jason, dzięki za opinie. Rozumiem, w jaki sposób można dostroić go bardziej precyzyjnie dzięki nowemu czujnikowi O2, ale czy to w zasadzie chodzi o jedyną różnicę, bardziej precyzyjny czujnik = ściślejsza kontrola? Mój system powinien nadal dokonywać podobnych korekt z istniejącego czujnika O2, czujnika MAP itp. Czy są jakieś podstawowe różnice algorytmów sterowania? Dzięki, Todd R.

• kento_ftecukento_ftecu Posty: 776Staff User

Podstawowy czujnik O2 nie jest w stanie pomóc ECU w dokonywaniu zmian w tankowaniu gdziekolwiek poza bardzo małymi ustawieniami przepustnicy i bardzo niskimi prędkościami przelotowymi, ponieważ może jedynie powiedzieć ECU, że mieszanka jest uboga lub bogata, a nie o ile. W dowolnym momencie po tych ustawieniach system zapasowy powraca do standardowych map TPS i MAP.

Todd, Oprócz odpowiedzi Kento chciałbym dodać kilka rzeczy. Standardowy czujnik O2 komunikuje się z ECU tak samo jak nasz. Jednak nasz czujnik O2 jest szerokopasmowy, a następnie nasz czujnik podłącza się do naszego kontrolera LAMBDA, a następnie do ECU. Oprócz niewielkiego zakresu działania, jaki posiada system podstawowy, dokona drobnych korekt w celu kontroli emisji, a nie zwiększenia wydajności. Nie ma możliwości, aby system zapasowy mógł zobaczyć jakiekolwiek dokładne i dokładne odczyty AFR i być w stanie odpowiednio je skorygować w locie bez kontrolera LAMBDA. Nasze algorytmy oprogramowania będą się zupełnie różnić ze względu na różnicę sprzętową i złożoność oprogramowania. Dzięki, Jason A.

Dziękujemy za wszystkie opinie! Czy potrzebujesz hamowni, aby dostroić system, czy można po prostu jeździć i nosić ze sobą laptopa? Dzięki, Todd

Cześć, najlepszym sposobem na użycie tego systemu jest wyjście na sesję śledzenia, a następnie powrót i zastosowanie wyuczonych wartości przycinania do mapy bazowej. Zobacz link: https://www.youtube.com/watch?v=XiEnBOfN3RE&t=8s Dzięki, Jason A.

• tt650r@yahoo.comtt650r@yahoo.com Posty: 10Verified User

Hej, więc mówisz, że potrzebujesz laptopa podłączonego podczas jazdy, aby zebrać wyuczone wartości, które chcesz zastosować później? Nie mam gotowego dostępu do hamowni, ale mogę nosić laptopa podczas jazdy, ponieważ zakładam, że wartości należy zebrać podczas sesji na żywo. Dziękuję i przepraszam, jeśli pytanie jest oczywiste

Cześć, Laptop podłączony podczas jazdy nie jest konieczny lub prawdopodobnie bezpieczny. Komputer, z którym można się połączyć po zakończeniu jazdy, będzie tym, czego chcesz. Twój rower może dokonywać regulacji podczas jazdy, jeśli tryb korekcji na żywo jest ustawiony na WŁĄCZ. Ale jeśli chcesz zastosować najnowsze wartości przycinania do mapy bazowej, potrzebujesz do tego komputera. Link do filmu, który zamieściłem powyżej, powinien przeprowadzić Cię przez kolejne etapy tego procesu. Dzięki, Jason A.

Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź, rozmyty obraz staje się teraz ostry .. Bardzo doceniam twoją pomoc ...

Ostatecznie proces stosowania wyuczonych wartości trymu do mojej mapy bazowej nie działa z plikiem Graves, więc wideo nie dotyczy mojego roweru 18 R1 z melodią Gravesa.

Cześć, Nauczonych wartości przycinania nie można zastosować do mapy Grobów, ponieważ ich tankowanie jest zablokowane. Możesz mieć aktywną melodię działającą i dostosowującą się podczas jazdy z plikiem Graves, ale nie możesz zapisać żadnych wartości przycięcia po jeździe. Dzięki, Jason A.

To właśnie robię, niestety, jest ciemno i 45 stopni na zewnątrz, kiedy znów wstaję i ciemnieje i pada deszcz, kiedy wychodzę z pracy, więc dłuższa jazda była trudna. Dzięki

Cześć, Jeśli chcesz zastosować wyuczone wartości przycinania do mapy podstawowej, musisz zacząć od pliku nieograniczonego. W przeciwnym razie możesz nadal uruchamiać plik Graves, a ActiveTune dostosowuje się podczas jazdy. Dzięki, Jason A.

1. Cześć wszystkim, spędziłem wczoraj kilka godzin pracując z zestawem Active Tune i muszę powiedzieć, że jako inżynier elektryk, który opracowuje systemy wbudowane i chipy, działało to bardzo dobrze. Kilka pytań na temat algorytmów Active tune i / lub najlepszego sposobu ich wykorzystania. Opierając się na pierwszym poście w tym wątku, wydaje się, że używasz tylko PI z typowego algorytmu PID (Proportional -Integral - Derivative). Czy to jest poprawne? Zatem szybkość zmiany AFR nie wpływa na szybkość korekty AFR - jest to prosta przyrostowa zmiana tempa, a dłuższy czas jazdy sprawiłby, że liczby byłyby zbliżone do prawidłowych wartości.
    2. Jaka jest częstotliwość próbkowania i współczynnik korekcji - w mili-sekundach lub podobnie?
    3. Jaki jest najlepszy styl testowania do ustalenia prawidłowych numerów AFR? Po prostu jeździj jak zwykle (chwiejna przepustnica), zakręty itp. Lub wjedź na prostą drogę i po prostu wybierz dobry bieg, aby przejść przez wszystkie wartości TPS i pełny zakres obrotów i utrzymywać stałe obroty przez X sekund, aby próbkować / korygować, aby zrobić swoje?
    4. Czy przekładnia ma znaczenie (wydaje się, że obciążenia MAP będą się różnić w zależności od wybranego biegu), więc co jest tutaj zalecane?
    5. Biorąc pod uwagę integralną część algorytmu, myślę, że dłuższe sesje jeździeckie dałyby bardziej stabilne i dokładne wyniki. Co jest zalecane 10 min; 20 minut; coś innego?
    6. Zrobiłem 6 przebiegów (z wyłączonym trybem na żywo) i podczas gdy liczby zbiegały się i malały, nadal kończyłem z polem lub dwoma ze znaczną korektą (wysokie nastolatki). Czy jest jakieś zalecenie, jakie liczby są na tyle małe, że mogę ogłosić zwycięstwo? Wygląda na to, że limity trybu na żywo wynoszą "+ -25 (nie wiem, jakie są tutaj jednostki), więc jeśli nie masz pola danych powyżej / poniżej tych liczb, powinieneś być jasny. Prawidłowo? Eoj6ZXq8yiw7QOahK49E8YAi obciążenie silnika (tj. na biegu jałowym i zwiększając obroty silnika do żądanych obrotów, a następnie obserwuj AFR)? Jak widać, brak dostępu do hamowni
    7. Zbliżając się do moich celów AFR (domyślnie), liczby były nadal mało przykład na biegu jałowym idealnie 14,7, gdzie docelowa wartość to 14,0) .Czy jest to produkt uboczny braku obciążenia silnika, czy też muszę wykonać jeszcze kilka przejazdów (+ włączyć korektę na żywo)? czy to nie jest poprawne? Czy tryb na żywo powinien być włączony podczas jazdy, a następnie przesyłanie tych danych z powrotem do mapy podstawowej oprogramowania sprzętowego? Daje lepsze wyniki lub algorytm PID faktycznie działa tylko w trybie na żywo?
    8. Przepraszamy za masa pytań, ale ten produkt jest naprawdę fajny dla geeków takich jak ja. Dzięki.
  • Jeszcze jedno pytanie - czy tryby wybrane do testowania mają znaczenie? Jeśli tak, jaki tryb wybrać?

Cześć, dzięki za miłe słowa w systemie, nad którym bardzo ciężko pracowaliśmy. 1: To prawda, system jest używany jako regulator PI, więc nie jest wykonywana żadna pochodna. 2: Wszystko zależy od mapy AF_DELAY, ponieważ system będzie chciał pracować wolniej, gdy silnik porusza się wolniej niż szybciej, gdy silnik porusza się szybciej. Dzieje się tak, aby system nie przeregowywał lub nie przekraczał. 3: Lubię robić swoje na hamowni, więc zwykle używam trzeciego i czwartego biegu i próbuję przejść przez każdą kolumnę TPS w całym zakresie obrotów. Zrób kilka z nich i zastosuj je, a wtedy będziesz naprawdę blisko. 4: Jeśli chcesz, aby był doskonały na każdym biegu, tak, bieg ma znaczenie. Zwykle nie widzimy jednak, aby MAP zmieniał się tak drastycznie, aby sugerować zwykłemu użytkownikowi sesje na każdym biegu. 5: Tak, im dłuższa sesja, tym lepiej, zazwyczaj 20 minut plus jest idealne. 6: Wyświetlane liczby są oparte na procentach. Uważam, że limity korekty pozwalają na -10 i +20. Powiedziałbym, że po zejściu do 5 powinno być dobrze, ale zawsze powinno znaleźć się więcej sposobów na zwiększenie wydajności w zależności od pogody, wysokości itp. 7: Brak obciążenia nie jest idealnym rozwiązaniem do korzystania z monitora I zdecydowanie polecam oglądanie go na hamowni lub używanie go podczas jazdy, a potem oglądanie poprawek. 8: Proponuję włączyć korektę na żywo i sprawdzić, czy zbliża się to do pożądanego 14,0 9: Sugeruję pozostawienie włączonego trybu korekty na żywo, ponieważ poprawi się podczas jazdy, a następnie poprawi więcej od ostatniej korekty. Uważam, że system działa najlepiej z korektą na żywo na podstawie moich osobistych doświadczeń z nim. Ale kiedy już to zrobisz, sugeruję zmniejszenie limitów korekcji, aby rower nie był super chudy lub super bogaty, jeśli zawiedzie kontroler O2 lub LAMBDA. Tryby nie mają tak naprawdę znaczenia, ponieważ twoje paliwo będzie takie samo we wszystkich trybach. Jedyną prawdziwą różnicą będą najprawdopodobniej wartości ETV. Polecam uruchomić go w swoim najpotężniejszym trybie. Dzięki, Jason A.

• Doskonałe odpowiedzi i wskazówki Jason. Wielkie dzięki. Zapewnia to o wiele więcej informacji (zwłaszcza AF_DELAY i osobiste doświadczenia dotyczące tego, co działa najlepiej). Ogromne podziękowania również za zmniejszenie limitu zakresu korekcji po dostrojeniu w przypadku zepsutego czujnika O2. To bardzo, bardzo dobra uwaga. Poczeka na cieplejszy dzień (obecnie 29 stopni), a następnie spróbuje ponownie. Nie możesz się doczekać, aby zrobić to dobrze! Przedstawię zastosowaną procedurę i wyniki tutaj, kiedy się do niej zabiorę. Dzięki jeszcze raz. Przy okazji, dla innych, którzy są zainteresowani, zmieniając wydech (przechodząc z magazynu do Akrapovic), mój silnik pracował głównie w zakresie 16,8-17,9 AFR (nawet widziałem wysokie 18). Jest to bardzo oszczędne i z pewnością miałoby długoterminowe szkodliwe skutki. Jeśli zastanawiasz się, czy po zmianie wydechu musisz zmienić paliwo, to powiedziałbym, że to musi.

Zaloguj się lub Zarejestruj, aby skomentować.