Kiedy zaczyna się „zamknięta pętla”? I przełączanie mapy paliwa
ndwolfy@gmail.com
w XSR 700
Więc wiem, że kiedy na desce rozdzielczej pojawia się kontrolka „ECO”, nie ma to większego znaczenia, jeśli chodzi o przejście do melodii w zamkniętej pętli czy coś takiego. Ale to pozostawiło mi pytanie, kiedy zaczyna się melodia z zamkniętą pętlą? A jeśli w ogóle jest mapa, która się włącza lub robi to po prostu robi to, co robi większość pojazdów i idzie na stechiometryczną. Co prowadzi mnie do mojego innego pytania, kiedy przełącza się między mapą paliwową TPS a mapą paliwową MAP?
Zaloguj się lub Zarejestruj, aby skomentować.
Polskie
język angielski
arabski
chiński
holenderski
fiński
Francuski
Niemiecki
hebrajski
hinduski
Włoski
język japoński
koreański
portugalski
Rosyjski
hiszpański
szwedzki
Komentarze
1) Wskaźnik ECO naprawdę nic nie znaczy, z wyjątkiem tego, że znajdujesz się w regionie mapy TPS vs RPM, która brzmi „1” zamiast „0”… to naprawdę tylko chwyt. 2) Zapasowe sprzężenie zwrotne O2 podobnie ma wiele map zasięgu, dzięki czemu temperatura, TPS, ciśnienie w kolektorze, a czasami prędkość są w prawidłowym zakresie, aby można było użyć sprzężenia zwrotnego O2. (nowsze motocykle mają tendencję do używania go częściej i z większymi zyskami) 3) Generalnie pod przepustnicą 20% używasz kombinacji wyników tabeli paliwowej TPS i MAP. Jeśli jesteś bliżej zamkniętego dławika, będziesz skłaniał się bardziej w kierunku wyniku MAP lub jeśli jesteś bliżej ~20%, użyjesz wyniku bardziej tendencyjnego w stosunku do wyniku TPS. jest to potrzebne, ponieważ powiedzmy, że przepustnica 5% oznacza coś zupełnie innego, jeśli mówisz pod górę lub w dół.
Ahhh ok, to właściwie bardzo pomocne! wygląda na to, że wszystko źle próbowałem dostosować mapę paliwową MAP! Zasadniczo dostosowywałem go tylko myśląc, że przejmuje więcej, gdy jest bezczynny i crusing, gdy jest to tylko częściowo prawda. Dziękuję Ci! Czy mógłbyś rozwinąć drugą część swojej odpowiedzi, ponieważ nadal jej nie rozumiem? Wiem, że w przypadku MT-07 i XSR700 czujnik O2 nie robi zbyt wiele. I faktycznie, raz odłączyłem go całkowicie na kilka jazd i nawet nie zapaliłem się po nim kontrolka silnika. I dlatego zadaję pytanie, kiedy włączy się zamknięta pętla, czy w ogóle tak się dzieje w przypadku tego roweru, ponieważ nie ma problemów z tym, że go tam nie ma. Podobnie powiedziałem, że miałem go zastąpić czujnikiem szerokopasmowym, abym mógł prowadzić własne odczyty AFR i logi danych. Czy to w ogóle by coś zrobiło?