Rozwiązywanie problemów z wiązką przewodów ławkowych (tylko 6-pinowe)
Jeśli wykonujesz flashowanie ECU na stanowisku badawczym i masz problemy z połączeniem, przyczyną może być problem sprzętowy. Na szczęście istnieje sposób na przetestowanie uprzęży USB i ławki. Aby przetestować dowolny sprzęt w oprogramowaniu Tuning Suite, kliknij zakładkę „Pomoc”, a następnie „Testuj interfejs”. Zaznacz pole wyboru „Testuj dane wejściowe”. Teraz będziemy patrzeć tylko na liczbę w nawiasach, kolorowe kropki nie mają znaczenia. Test 1: Po podłączeniu tylko USB i wiązki przewodów, bez zasilania i bez ECU, chcemy zobaczyć 37 Test 2: Po podłączeniu USB, wiązki przewodów i ECU chcemy zobaczyć 0, 10, 20 lub 30 Test 3: Po podłączeniu USB, wiązki przewodów, ECU i zasilacza chcemy zobaczyć 6, 16, 26 lub 36. Jeśli otrzymana liczba nie odpowiada tym numerom testowym, najprawdopodobniej jest to problem z wiązką przewodów . Liczby wyglądają następująco: 1 to czerwony/masa, 2 to pomarańczowy, 4 to żółty, 10 to zielony i 20 to brązowy. Patrząc wstecz na liczbę z testu, suma drugiej cyfry wskazuje uszkodzone przewody. Na przykład, jeśli wykonujesz Test 3 i otrzymujesz 36, 6 oznacza Pomarańczowy (2) plus Żółty (4).
Komentarze
Czy może coś wskazywać na niepowodzenie wszystkich 3 testów? Próbowałem tego testu z moim zestawem testowym CBR1000RR 2017 i zastanawiam się, czy to może być przyczyną problemów z miganiem mojego ECU? (Gdy próbowałem flashować za pierwszym razem, nie otrzymałem błędu odpowiedzi z ecu). Po uruchomieniu testu otrzymuję (1) za każdy wynik testu. Czy oznaczałoby to, że moja uprząż jest w jakiś sposób uszkodzona (została zakupiona i zapieczętowana).
1 jest twoim połączeniem naziemnym. Czy jesteś pewien, że jest bezpiecznie podłączony do czystej metalowej powierzchni?
Jak najlepiej mogę to powiedzieć. Połączenie wydaje się być wygodne na połączeniu między USB a wiązką ławek. Nie widzę niczego blokującego powierzchnię którejkolwiek części połączenia w klipie. Próbowałem różnych portów USB, a nawet różnych komputerów.
Czy sprawdziłeś wszystkie połączenia po obu stronach uprzęży? Wszystkie są we właściwych pozycjach?
Wierzę, że są we właściwej pozycji. Uprząż zaciska się tylko w sposób usb 1, jak sądzę (zakładając, że klip jest ustawiony prawidłowo), a połączenia z ecu są poprawne, o ile widzę (szary / szary i niebieski / niebieski). Wszystkie metalowe łączniki wydają się być dobrze dopasowane do plastikowych obudów, ale sprawdzę połączenia za pomocą multimetru dzisiaj, kiedy znów będę miał uprząż w ręku. Mam kilka zdjęć uprzęży, które mogę przesłać / wysłać, jeśli pomoże to potwierdzić, że wszystkie szpilki / złącza wydają się być we właściwych miejscach?
Sprawdzając ponownie połączenia, widzę następujące połączenia z multimetrem na obu końcach wiązek przewodów USB i ECU: Wiązka USB: USB Koniec U1 U2 U3 U4 Koniec wiązki ABCD Tylko pozycja D (koniec wiązki) łączy się z pozycją U1 (koniec usb ). Odczyt wynosi 0,0. Pozycja D odczytuje 1.0 z pozycjami U2, U3 i U4. Pozycje A, B i C odczytują 1,0 (brak połączenia) Wiązka ECU: Koniec USB - 1 2 3 Koniec ECU Szare złącze xx Zielone xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxx Niebieskie złącze xxxxxxxxxx Czerwony xxxxxxxxxx Czerwony xxxxxxxxxx Czarny zasilacz Zewnętrzny (biały) Wewnętrzny (czerwony) Szary zasilacz : Zielony łączy się z pozycją 3 (odczyt wynosi 0,0) Niebieski złącze: Czerwony (górny) łączy się z pozycją 1 (odczyt wynosi 0,0) Czerwony (środkowy) łączy się z pozycją 1 (odczyt wynosi 0,0) Czarne połączenia z pozycją 2 (odczyt wynosi 0,0) Zasilacz: Zewnętrzny (biały) łączy się z pozycją 2 (odczyt wynosi 0,0) Wewnętrzny (czerwony) łączy się z pozycją 1 (odczyt wynosi 0,0) Wszystkie inne kombinacje odczytują 1,0 (brak połączenia)
Przepraszam, jeśli brakuje mi czegoś oczywistego, ale czy oznacza to, że kabel ecu zestawu jest w porządku, ale strona kabla USB jest w jakiś sposób uszkodzona między wtyczką USB a zaciskiem podłączonym do kabla bocznego ecu? Jeśli tak, czy jest coś, co można zrobić, aby naprawić kabel, czy też trzeba go wymienić?
Mam problem z 6-pinowym interfejsem, zawsze informuje o błędzie, brak odpowiedzi. Podczas gdy połączenie ECU jest w dobrym stanie. Może interfejs umarł?
test 1: pokaż pokaż 6,16, 36 test 2: 30 test 3: 16, 36 Ale nie może sflashować żadnego ECU, Brak błędu odpowiedzi
Na wypadek, gdyby to komuś pomogło: Dzisiaj nie udało mi się połączyć, a Scott @ ft ecu powiedział mi, że prawie nowy laptop nie może odczytać do / z portów USB. Te porty USB działały we wszystkim, co do nich podłączono. Sprawdziłem kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej w Menedżerze urządzeń systemu Windows i zobaczyłem coś, czego nigdy wcześniej nie widziałem. Na dole drzewa znajdował się wpis o nazwie USB Serial Converter. Kliknąłem go dwukrotnie i powiedziałem, że połączenie nie powiodło się - odpiąłem uprząż USB, aby upewnić się, czy uprząż to wpis o nazwie USB Serial Converter i ten wpis zniknął. Próbowałem więc zaktualizować sterownik, ale to nie zadziałało, ale pojawiło się okno dialogowe z pytaniem, czy chcę użyć Windows Update, i zgodziłem się. Okazało się, że wymagana jest aktualizacja systemu BIOS. Nie wiem, czy aktualizacja systemu BIOS była magicznym pociskiem, czy tylko sprawiła, że system Windows ponownie rozważył podłączone urządzenia; ale coś spowodowało (ponowne) zainstalowanie odpowiedniego sterownika i wszystko działało. Mógłbym podłączyć i sflashować ECU. Jeśli twój komputer pokazuje, że konwerter szeregowy USB nie jest zainstalowany poprawnie lub taki, możesz być w stanie Odinstaluj (w prawym menu kontekstowym) wpis Konwerter szeregowy USB, a następnie uruchom ponownie komputer (pozostawiając uprząż podłączoną przez cały czas) i pozwól systemowi wykryć go i zainstaluj odpowiedni sterownik. Nie próbowałem tego, ale to może zadziałać.
cześć.Podłączyłem go do YZF-R7.Mam kłopoty bo nie mogę pisać do ECU.Próbowałem przetestować wiązkę.Test 1 → 37. Test 2 → 0. Test 3 → 26. Co oznacza ten kod? Dziękuję Ci.
Cześć, Co masz na myśli przez dołączenie go do R7? Pozdrowienia
wszystko, co otrzymuję, próbując przetestować, to...
cześć, mam podobny problem. Kiedy próbuję sflashować ecu 08 R1 STATUS: BRAK ODPOWIEDZI ciągle się pojawia, a licencja pokazuje hardfail test1 i test2 pasują do powyższych liczb, ale test3 dał wynik numer 5, czy to złe połączenie?
Masz problem ze sprzętem. Zadzwoń lub wyślij e-mail, a przeprowadzimy Cię przez proces testowania sprzętu.
Zmieniłem tytuł oryginalnego postu, aby dodać 6-pinowy kabel tylko dlatego, że widzę pewne zamieszanie wśród osób próbujących zastosować tę procedurę z kablami 4-pinowymi. Metoda testowania kabli 4-pinowych nie jest łatwa i próba wyjaśnienia tutaj tylko jeszcze bardziej zmąciłaby wodę. Jeśli podejrzewasz, że masz uszkodzony 4-pinowy kabel, napisz do nas.
Cześć, mam komunikat: Próba zapisu nie powiodła się, proszę spróbować ponownie. Przeprowadziłem test i mam takie wyniki: test 1: 36, zwykle powinienem mieć 37? test 2: 0 test 3: 36 Problem z kablem USB do łącza danych? Dzięki