Dlaczego istnieje mapa paliw „MAP vs RPM” i „TPS vs RPM”?
kento_ftecu
w ECU Maps
Większość motocykli z wtryskiem paliwa wykorzystuje system zwany „gęstością prędkości”, który szacuje ilość powietrza wpływającego do silnika, aby określić ilość paliwa potrzebną do pracy silnika w oparciu o prędkość obrotową, temperaturę otoczenia, obciążenie silnika (MAP lub kolektor czujnik ciśnienia absolutnego) oraz położenie przepustnicy (TPS lub czujnik położenia przepustnicy). Mapa TPS x RPM obsługuje wyjściową dostawę paliwa dla poszczególnych obrotów, podczas gdy mapa MAP vs RPM obsługuje precyzyjne dostrojenie tego tankowania.
Zaloguj się lub Zarejestruj, aby skomentować.
Komentarze
Czy możesz wyjaśnić, dlaczego import Flash Tune PCV wpływa tylko na mapę TPS x RPM, a nie na mapę vs RPM?
Cześć, ponieważ Power Commander nie może uzyskać dostępu do czujnika MAP. Ich mapy tankowania są wyłączone tylko z TPS vs RPM, ponieważ to wszystko, co mogą dostroić do paliwa. Dzięki, Jason A.
Oznacza to, że po zaimportowaniu mapy PCV do FT-ECU, dotyczy to tylko jednej mapy, podczas gdy druga mapa (MAP vs. RPM) jest nietknięta. Gdy rower przełącza się z mapowania TPS na MAP, powraca do oryginalnych (nieograniczonych) ustawień wtrysku paliwa. Jeśli tak jest, nie można usunąć dowódcy zasilania po mignięciu mapy PCV do ECU, czy też czegoś mi brakuje?
Używanie importu PCV nie jest zalecane tylko z tego powodu .. zawsze miało to być importowanie zgrubne, aby pomóc ludziom zbliżyć się, gdy odchodzą od starszego tunera piggy-back. Nawiasem mówiąc, ten sam problem ma wpływ na normalne działanie tunera piggy-back, ponieważ w normalnej pracy nie wiedzą, czy ecu używa MAP lub TPS i po prostu zawsze stosują % na podstawie TPS. Najlepszym rozwiązaniem dla poprawnego strojenia MAP i TPS jest jednocześnie ActiveTune.
Tak więc zawsze zakładałem, że czujniki MAP zapewnią procentową zmianę mapy podstawowej (TPS vs RPM) i nie byłem świadomy oddzielnej mapy gęstości prędkości, która przesłania mapę opartą na tps. Czy te dwie mapy działają razem, czy twierdzicie, że mapę TPS / RPM można całkowicie zignorować? Jeśli tak, to w jakiej sytuacji to by się stało? Jaka byłaby korzyść z wyrzucenia PCV do kosza? W tym momencie MUSISZ uruchomić Active Tune, aby dostroić poprawnie, choć dokładniej, niż zakładam PCV? Hipotetycznie, gdybym załadował mapę PCV i usunąłem Power Commander, jak blisko byłby ten rower, gdyby mapa PCV była wcześniej na miejscu?
Czy tabela Fuel MAP vs RPM dostosowuje współczynnik kompensacji zużycia paliwa na podstawie warunków atmosferycznych? Innymi słowy, jeśli dostroję się tu w Teksasie w sierpniu i ponownie wypalę w styczniu i zobaczę, że jestem zbyt szczupły, czy hipotetycznie obniżyłbym wartości w Fuel MAP vs RPM w dotkniętych obszarach, aby to zrekompensować, czy jest to bardziej skomplikowane niż to? ?